Scara de Siguranţă este un exemplu al sistemului desemnat pentru a ilustra progresul MMA-ului de la exerciţiu recreaţional la sport de elită. Deoarece MMA-ul este un sport fizic ce solicită bune abilităţi fundamentale în cadrul artelor marţiale, abordarea Scării de Siguranţă clasifică practicile pe şase nivele. Doar atunci când un practicant are suficientă experienţă şi maturitate poate trece la nivelul următor, asigurând siguranţa tuturor practicanţilor de MMA. În mod normal, sunt multe modalităţi prin care se pot clasifica şi diviza practicile şi predarea MMA-ului la nivele diferite de maturitate şi competenţă, şi modul de abordare poate diferi de la o ţară la alta. Ceea ce este important este că există vigilenţă cu privire la siguranţă şi progres peste tot.

1. Arte marţiale fără impact cu contact total

Acesta este primul nivel de dezvotare atletică în care practicanţii vor învăţa mişcările şi tacticile pentru diferite tipuri de arte marţiale fără a primi vreun impact total. Exemple de arte marţiale sunt luptele, judo, jiu-jitsu, box semi-contact şi muaythai.

2. Arte marţiale cu contact total

La acest nivel practicanţii exersează şi intră în concursuri de arte marţiale cu contact total precum box amator şi muaythai amator.

3. Sporturile de contact total au o strânsă legătură cu MMA-ul la nivel de amator

Acest nivel este foarte asemănător cu MMA-ul la nivel de amator dar cu un set de reguli mai stricte. De exemplu setul de reguli poate permite lovirea din poziţia verticală dar odată ce se ajunge la sol este permis doar grapling-ul. Acesta este un nivel potrivit pentru a începe participarea la competiţii înainte de a începe MMA-ul pentru amatori.

4. MMA pentru amatori

MMA-ul pentru amatori este similar cu MMA-ul profesionist cu excepţia unor diferenţe în setul de reguli şi perioada de luptă, care este limitată doar la două runde. De asemenea atleţii nu sunt plătiţi pentru performanţele atletice.

5. MMA-ul profesionist naţional

Acesta este cel mai înalt nivel profesionist la scară naţională. În diferite ţări, pot exista diferenţe între regulamente cu privire la utilizarea anumitor tehnici.

6. MMA-ul internaţional profesionist

Acesta este nivelul cel mai provocator din punct de vedere fizic şi mental din cadrul MMA şi urmează setul de reguli recunoscut sub denumirea de Regulamentul Unificat al MMA-ului. Foarte puţini atleţi din toată lumea au capacitatea de a participa la acest nivel şi aceste reguli sunt utilizate pentru promoţiile precum UFC-ul.

Sistemul Scara de Siguranţă este un exemplu pentru cele mai bune practici pe care IMMAF-ul le va stabili şi le va face disponibile pentru membrii din cadrul organizaţiilor, pe probleme de sănătate şi siguranţă.