IMMAF este comisia ce sprijină stabilirea regulamentelor şi practicilor pentru sănătate, siguranţă, implicarea tineretului şi altele. Aspectul siguranţei în special este ceva ce va beneficia la nivel internaţional. Acest lucru nu presupune crearea de regulamente obligatorii pentru toţi membrii ci investigarea celor mai bune practici şi asistarea ţărilor şi organizaţiilor ce necesită ajutor în crearea propriilor regulamente. Pe viitor, IMMAF-ul are ca scop producerea unui set de reguli internaţionale cu privire la probleme de bază în materie de sănătate şi siguranţă. Pentru mai multe detalii despre MMA şi siguranţă, apăsaţi aici pentru aspecte de bază.

IMMAF-ul se angajează de asemenea în dezvoltarea MMA-ului ca sport internaţional, de la nivel recreaţional, la nivel de elită şi acest progres are probleme inerente de siguranţă. Pentru ca sportul să continue să crească şi să se dezvolte, comunitatea MMA trebuie să fie atentă la mişcarea de bază – fiecare sport important depinde de introducerea stabilă şi structurată în sportul respectiv. Dar ţinându-se cont de solicitările fizice şi tehnice ale MMA-ului, există diferenţe substanţiale în practicarea sportului la nivel recreaţional, ca exerciţiu obişnuit şi competiţia la nivel de elită.

Progresia de la nivel recreaţional la nivel de elită ridică multe probleme cu privire la introducerea contactului-direct, tehnici permise, tipuri de prindere, echipamente de siguranţă şi aşa mai departe. Astfel este o prioritate pentru IMMAF reglementarea şi menţinerea MMA-ului la orice nivel. Un exemplu de manevrare a practicanţilor la nivele diferite este sistemul Scara de Siguranţă, un model al celor mai bune practici pe care dorim să-l stabilim ca etalon şi să îl utilizăm la orice nivel.